V petek, 17. 11. 2023, smo ob dnevu slovenske hrane tudi v našem vrtcu obeležili Tradicionalni slovenski zajtrk, katerega slogan je bil v letošnjem letu “Kruh za zajtrk – super dan!” V vseh oddelkih se je na ta dan oz. v obdobju pred in po njem, zvrstilo mnogo zanimivih dejavnosti, prav vsi otroci pa so bili deležni zajtrka s slavnostnimi pogrinjki in z vsemi sestavinami Tradicionalnega slovenskega zajtrka: kruh, maslo, med, mleko in jabolko.

V oddelku Kamenčki so dneve, v sklopu Tradicionalnega slovenskega zajtrka, posvetili gnetenju kruha iz slanega testa, poligonu s pekarskimi izdelki, spoznavanju krave in čebele ter lepljenju različnih semen na naše kruhke.

V oddelku Metuljčki so v okviru tradicionalnega slovenskega zajtrka obiskali lokalnega čebelarja, ki jim je predstavil svoje delo in jim pokazal čebelnjak. Spoznavali so kako in iz česa naredimo kruh. Poslušali so deklamacijo Mojster pek, se tudi sami spremenili v peke in si spekli svoj kruh s katerim so se pogostili ob kosilu. Uspešno so premagovali ovire na poligonu na temo Pekovskih izdelkov in pomagali lačnim živalim. Naslikali so čebelice, izdelovali pogrinjke s tiskanjem šest kotnikov in čebel, ki so krasili mizo na dan tradicionalnega slovenskega zajtrka.

V oddeku Mehurčki so se otroci naučili nove pesmi Tri čebele, deklamacije Jabolko in bibarije Panj. Iskali so pare na temo tradicionalnega slovenskega zajtrka, obiskali so lokalnega čebelarja, ki jim je predstavil čebelnjak, panj, svoje delo in jim dal tudi za poizkusiti dve vrsti medu. Obiskala jih je lutka, kmet Pavli, kateremu so otroci pomagali pri pospravljanju moke, peki kruha in hranjenju lačnih živali (gibalna dejavnost). V zahvalo jim je kmet Pavli podaril slano testo, s katerim so ustvarjali, ga gnetli, oblikovali. Na dan tradicionalnega slovenskega zajtrka pa jih je za piko na i obiskal Binetov očka, ki jim je pomagal pri peki pravega kruha.

V oddelku Kresničke so izvedli kar nekaj dejavnosti v sklopu tradicionalnega slovenskega zajtrka. Med drugim so izdelali plakat z vsemi živili, se ob njem pogovarjali. Obiskala jih je medicinska sestra, katera jim je predstavila piramido zdrave prehrane. Obiskali so šolsko knjižnico, ter si v oddelku ogledali knjige na temo zdrave hrane. Otroci so se igrali v kuhinjskem kotičku in pripravljali zdrave jedi. Seveda pa so tudi uživali v zdravem slovenskem zajtrku.

V oddelku Sladoledi so se posvetili spoznavanju, kako dobimo sploh kruh, preko knjige Odkod si, kruhek. Lotili so se tudi peke kruha ter vse skupaj povezali s pesmijo in plesom Ob bistrem potočku je mlin. Konec tedna so ob slavnostnem pogrinjku obeležili sam TSZ.

Navihančki so v tednu pred tradicionalnim slovenskim zajtrkom izdelali pogrinjke, prebrali  pravljico Pekarna MIšmaš, pogovarjali so se o vrstah kruha, si ogledali različna žita, otroci so tudi narisali svoj najljubši kruh. V petek po zajtrku so si v vrtčevski avli skupaj s Kapljicami in Krompirčki ogledali oddajo Ribiča Pepeta o tradicionalnem slovenskem zajtrku. 

Prispevek pripravila: Nuša Papež

Dostopnost