Turizem in vrtec

Z igro do prvih turističnih korakov je turistični projekt, v okviru katerega otroci v vrtcu odkrivajo znamenitosti svojega kraja. Turistična zveza Slovenije je vrtce povabila k sodelovanju v vseslovenskem gibanju »Turizem in vrtec«, saj želijo s tem projektom prispevati k promociji turističnih vsebin in širjenju gostoljubne turistične zavesti med najmlajšimi.

Letošnja rdeča nit projekta je Voda in zdravilni turizem.

Pri izvajanju projekta se lahko osredotočimo na zdravilne izvire in terme ter toplice, v katerih bodo v središču zdravilni vidiki takšnih in drugačnih dogodivščin ob/na vodi, pa najsi gre za kulturne ali pa športne prireditve, ki pozitivno vplivajo ne samo na naše fizično telo, pač pa izboljšujejo tudi naše splošno počutje. Lahko se osredotočimo na pitnik ali morda vaški vodnjak ali kal, ki celotni skupnosti omogočajo dostop do neoporečne pitne vode, ki je v zdravi družbi osnova dobrega počutja.

V okviru letošnje teme se bomo poskušali povezati in sodelovati s Turističnim društvom Mirna Peč. Osredotočili se bomo na vodo, ki jo imamo v naši občini in na zdravilne lastnosti le-te. Obiskali bomo izvir reke Temenice, njene meandre in prosili za sodelovanje Turističnega društva Mirna Peč.

Bistveno je, da pri projektu otroci dejavno sodelujejo in raziskujejo. Vodilo pa nam bo vprašanje: »Kaj bo otrok ob tem novega doživel, spoznal, naredil, pridobil?«

Cilj našega sodelovanja je, da spoznamo kaj pomeni voda za naše življenje in kje vse najdemo vodo v naši občini. Ob zaključku projekta bomo pripravili zbornik.

Cilji projekta so, da otrok:

− spoznava pomen vode za naše zdravje;

− obišče znane lokalne dostope do tekoče vode;

− doživlja vodo kot vir življenja;

− raziskuje okolico in naravo (izvir reke Temenice in njene meandre);

− doživlja in podoživlja izkušnje pridobljene pri raziskovanju teme.

V projektu bo sodelovalo 6 oddelkov: Motorji, Klepetulje, Strele, Lubenice, Listki in Škorenjčki.

Vodja projekta je Petra Kos.

.