Naši otroci so stari približno leto in pol. Ker ni več joka (ki je bil v uvajalnem tednu pogost), smo dejavni vsak dan. Poleg številnih dejavnosti, ki jih izvajamo, smo začeli tudi z našim projektom Cepetavček bralček. Otroci si ob petkih sami izberejo slikanico, jo v svoji vrečki skrbno odnesejo domov in jo skupaj s starši preberejo. Med vrtčevskim letom bodo narisali tri risbice, ki jih bodo pokazali svojim prijateljem. Otrokom smo na izbiro ponudili pesmice, slikanice z besedilom in kartonke. Te nimajo besedila, ampak samo slike, a nič zato, saj slike povedo več od besed. Otrok na slikah prepozna predmete, ki jih uporablja doma, in jih tako miselno poveže s svojimi izkušnjami.

Najmlajšim otrokom so vedno na voljo slikanice, ki si jih lahko ogledajo med bivanjem v vrtcu. Zlasti radi opazujejo živali. S strokovno delavko sva se zato odločili, da jim predstaviva živali preko knjige, in sicer s slikanico Piki na kmetiji (E. Hill).

Otrokom sem prebrala slikanico, v kateri nastopajo domače živali, ki jih otroci dobro poznajo. Po prebrani slikanici smo si ponovno ogledali slike in ugotavljali, katera žival je na njej in kako se oglaša. Nekateri otroci so pri poimenovanju živali že zelo spretni, skoraj vsi pa vedo, kako se živali oglašajo.

Ponudili sva jim kocko, na vsaki stranici je fotografija ene živali. Vsak otrok je dobil kocko, jo vrgel in skupaj smo ugotavljali, katera žival je na sliki in kako se oglaša. Malčki so nestrpno čakali, da dobijo kocko, ki si jo bodo lahko ogledali.

Tudi pri podoživljanju novega znanja sva s strokovno delavko izhajali iz otrok. Otroci v oddelku Bibe zelo radi gradijo. Tako je vsak izdelal hlev za poljubno žival iz kock Lego. Z vztrajnostjo in veliko motivacije so otroci naredili nov dom vsem malim živalim, ki jih imamo v igralnici.

Vrtčevsko leto se je komaj začelo in strokovni delavki sva si zadali cilj, da bova v jutranjem krogu otrokom veliko brali, peli in izvajali bibarije.

 

Zapisala Maja Pirc

Dostopnost