Knjiga so sanje,

ki jih držimo v rokah …

(Neil Gaiman)

 

V Vrtcu Cepetavček se strokovni delavci zelo dobro zavedamo razvijanja pomena bralne kulture pri otroku, časa, ki ga preživimo z otrokom ob branju knjige, vpliva knjige na  bogatenje besednega zaklada, doživljanje in razvijanje empatije do pravljičnega junaka … Otroška radovednost nima meja, prav tako jih nima knjiga. Zato bivanje in stiki knjigo, pravljico, zgodbico dajo predšolskemu otroku brezmejne možnosti razvijanja ustvarjalnosti, izražanja sebe, preizkušanja in razvijanja svojih sposobnosti ter krepitve notranjega bogastva. Knjiga zna sama poskrbeti za vse skrivnosti, ki pritegnejo otrokov interes ter nudi veliko možnosti razvoja vseh intelektualnih sposobnosti.

 Otrokova domišljija ob pravljici poleti do neslutenih višav občutij in spoznavanj pravljičnih skrivnosti …

… in prišel je težko pričakovani dan, ko smo otroci skupine Mavrice obiskali  VELIKO šolsko knjižnico. Presenečeni smo strmeli v police, ki so se šibile pod težo velikega števila knjig. Z gospo knjižničarko smo si ogledali knjižnico, videli različne knjige – od tistih najmanjših pa do največje knjige, ki nam bo zagotovo prišla prav, ko bomo veliki tudi mi. Da pa je bil obisk še bolj pravljičen, nam je gospa knjižničarka prebrala pravljico o najmočnejšem volku. Radi smo ji prisluhnili, še bolj pa nas je prevzela knjiga o dinozavrih. Spoznali smo torej, kje stanujejo knjige in pravljični junaki, ki živijo v njih. Prav zato bomo sedaj vsak teden obiskovali našo Cepetavčkovo mini knjižnico, ki jo imamo urejeno v veliki pravljični hišici.

Komaj čakamo, da nas bodo skrivnostne knjige in slikanice popeljale v čarobni svet, kjer je vse mogoče in kjer zmaga vedno tisto, kar je dobro in lepo.

 

Mirna Peč, 26. 10. 2017                                                                      Mojca Duša, dipl. vzg.

 

Dostopnost