V oddelkih tekom vrtčevskega leta izvajamo dejanosti na temo zdrave prehrane, vsakoletno pa damo poudarek na to temo v času sovenskega tradicionalnega zajtrka.
Naše skupine so se poglobile omenjeni temi tako:

Pri Vevericah so uživali različno sadje in zelenjavo, ki so ga dobili za sadno malico. Strokovni delavki sta pri otrokih spodbujali, da poskusijo različne vrste sadja in zelenjave. V decembru so si sadno malico popestrili tako, da so pripravili sadne smutije. Otroci so pomagali pri rezanju sadja, pripravi prostora in miz za sadno malico in serviranju smutijev.

Ker se oddelek imenuje Veverice, so raziskovali, kaj jedo živali veverice. Pozimi so se v gozdu preizkusili v vlogi pravih veveric. Vsak otrok je dobil 5 koruznih zrn, ki jih je moral v gozdu skriti, potem pa poiskati. Na poti iz gozda so s koruznimi zrni nahranili tudi ribe v reki Temenici.

V oddelku Mucki so imeli na obisku medicinsko sestro, katera jim je predstavila piramido zdrave prehrane. Uživali so veliko sadja in zelenjave. Se pogovarjali o zdravi prehrani in v kratkem načrtujejo obisk na Kmetijski šoli Grm.

V oddelku Vlakci so sledili predvsem cilju Otrok spoznava različno prehrano in pridobiva navade zdravega in raznolikega prehranjevanja. Za dosego cilja so si pomagali s knjigo Zelo lačna gosenica, kjer so spoznavali različne vrste hrane in jo primerjali z našimi navadami. Ugotavljali in razvrščali so zdravo in nezdravo hrano, ki so jo pred tem iskali v reklamnih revijah, si pripravljali zdrave prigrizke (sadna kupa, kroglice iz ovsenih kosmičev…) in se seznanili z zdravim zajtrkom.

V skupini Balončki so na temo Zdrava prehrana zapeljali s slikopisom z naslovom Zajček in lisička zajtrkujeta. O hrani so se veliko pogovarjali,  igrali so se v kuhinjskem kotičku (tudi v gozdu), hrano so rezali na pol, kuhali, prepoznavali in se jo “učili” tudi poimenovati. V podrobno spoznavanje so vzeli sestavine, ki sestavljajo TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK: Na temo jabolka so spoznali zgodbico preko kamišibaja z naslovom: Jabolko, jabolko so narisali in si skupaj z otroki izdelali jabolčno čežano. Spoznali so dele jabolk in njegovo “polovico”. Na temo  masla so spoznavali kravo in pridobivanje mleka (kot glavno sestavino masla). Otrokom je vzgojiteljica Tea “uprizorila” kravje vime z rokavicami, ki so bile polne v belo obarvane vode. Otroci so lahko preizkusili občutek molže krave. Na temo kruha so spoznali deklamacijo MOJSTER PEK, gnetli, rezali so svoje “kruhke” iz plastelina, na temo medu pa je otrokom prinesla v vpogled prave pladnje čebelarja, ker so si lahko ogledali satje, polno satje, itd. Za piko na i so si izdelali pogrinjke, ki so na dan TSZ obogatili  mize in je bil zajtrk tako še bolj poseben.

Medvedki so imeli domačo nalogo in so skupaj s starši poiskali zdrave sestavine ter jih izrezali iz revij. V vrtcu so jih nalepili na krožnik in se o njih tudi pogovarjali. Obiskala jih je medicinska sestra iz Zdravstvenega doma Novo mesto, ki jim je še bolj natančno povedala o pomenu zdrave prehrane.

Pri Lubenicah so otroci sodelovali pri pripravi zdravega slovenskega zajtrka. Sami so spekli žemljice, ki so jih nato z veseljem pojedli. Ustvarili so pogrinke z motivom čebele in pripravili slavnostno mizo, s čimer so razvijali kulturne prehranjevalne navade in ustvarjalnost.

Otroci so prinesli fotografije hrane, ki so jih skupaj analizirali. Pogovarjali so se o različnih vrstah hrane in njihovi vlogi v prehrani. Sledilo je razvrščanje živil v ustrezne skupine (sadje, zelenjava …) ter izpolnjevanje delovnega lista v skladu s prehransko piramido.

Pri Klobučkih so se v mesecu novembru veliko pogovarjali o zdravi prehrani in prehrani na splošno. V sklopu tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki je potekal meseca novembra so spoznali vsako živilo, ki je del tradicionalnega zajtrka (maslo, med, jabolko, mleko…).  Vsako živilo so otroci tudi poskusili. Pogovarjali o se tudi zakaj je vsako od teh živil zdravo uživanje in naše telo. Otroci so si ogledali postopek priprave jabolčnega soka iz domačih jabolk pridelanih na ekološki kmetiji. Sami so se odločili, da pripravimo zdrav napitek iz pomaranč.  Otroci so opazovali razliko med barvo in okusom obeh sokov in soglasno sprejeli, da sta oba zelo okusna.

Pri Žabicah: Slovenski tradicionalni zajtrk je trajal ves teden. Z otroci so naredili posebne pogrinjke. Nad njimi so bili zelo navdušeni. Naslednji dan so si ogledali čebelico in poimenovali njene dele. izdelali so čebele iz tulcev in spoznali knjigo Mojca Pokrajculja.

Zbrala Maja Pirc,

Napisale vzgojiteljice Tina Nikolič, Bernarda Radovan, Andreja Mervar, Tea Karat, Kamren Kolenc, Laura Ruedl, Helena Kirm ter Maja Pirc

Orodna vrstica za dostopnost