Tudi letos smo v vrtcu Cepetavček in enoti Polonca obeležili Tradicionalni slovenski zajtrk. Z otroki smo v tednu pred dnevom tradicionalnega zajtrka izvajali številne dejavnosti, spoznavali izvor jedi, ki so vključene v zajtrk, ter na najrazličnejše načine pripravljali pogrinjke, ki so krasili mize na ta poseben dan.

V oddelku Miške so otroci letos prvič praznovali Tradicionalni slovenski zajtrk. Nanj so se pripravljali že nekaj dni prej, saj so izdelali pogrinjke in svečnike, ki so krasili njihova omizja. Vzgojiteljici sta igralnico okrasili s čebelicami.

Zajtrk je potekal v zatemnjeni igralnici ob soju sveč. Otroci so bili nad vzdušjem zelo navdušeni, saj je bilo drugačno od običajnega. Pri okušanju medu, jabolk in mleka so uživali ob pomirjujoči instrumentalni glasbi in pesmi Če čebelice skupine Čuki.

Po zajtrku so se pogovarjali o čebelah, si ogledali nekaj fotografij ter se naučili novo bibarijo Panj. Za zaključek čudovitega dne so si ogledali še risanko Čebelica Maja.

Pri Korenčkih so spoznavali in okušali tradicionalne jedi. Otroci so uživali ob obedu in radovedno opazovali dekoracijo na mizi.

Pri Gobicah so spoznavali čebele in njihovo življenje. Ogledali so si dokumentarne posnetke o čebelah in prebrali informativno knjigo. Raziskovali so travnik ter iskali čebele in rastline, na katerih nabirajo cvetni prah. Ob tem pa so bili tudi ustvarjalni, saj so si sami izdelali pogrinjke za zajtrk.

Pri Motorjih so se pogovarjali o pomenu in sestavi tradicionalnega slovenskega zajtrka. Spoznali so, od kod prideta med in mleko. Pripravili so tudi dekoracijo, s katero so v petek okrasili mize. Vsak otrok je izdelal svojo čebelico in jo postavil na sredino mize, poleg vaz z rožami.

Pri Klepetuljah so si zajtrk pripravili ob posebnih pogrinjkih, ki so jih ustvarili skupaj, ter spremljavi domače glasbe.

V tem šolskem letu večji poudarek namenjamo tudi digitalni tehnologiji, zato so informacije o Kranjski sivki, poklicu čebelarja in predelavi medu poiskali na spletu. Ogledali in pokomentirali so kratek dokumentarni film, z naslovom »Od čebele do medu«.

V telovadnici so se igrali gibalno igro čebele nabirajo cvetni prah, v kateri so otroci zelo uživali in se dobro razgibali. Obroči so bili cvetlice, žogice pa cvetni prah. Igra je potekala ob glasbi Čmrljev let. Glavni cilj je bil gibanje in uživanje v umetnosti, katerega so spremljali še ostali cilji: vživljanje v vlogo čebele, sodelovanje v skupini, reševanje problemov, štetje, razvrščanje …

Zaključek je bil poseben, ker je otroke med umirjanjem ob glasbi obiskala čebelica, ki se je sprehodila po njih, jim rahlo zabrenčala na uho in jih malo požgečkala.

Pri Ježkih so spoznavali značilnosti čebel preko knjige Čebele. Oponašali so oglašanje čebel, poslušali posnetke njihovega oglašanja in se igrali gibalne igre, povezane s čebelami. Spoznali so vlogo čebel pri pridelavi medu. Izdelali so pogrinjke, tako da so otroci naredili odtise v obliki satovja. Zajtrk so otrokom postregli na posebno pripravljenih mizah s prtički, čebeljimi panji in pogrinjki. Otroci so z zanimanjem in navdušenjem opazovali okrašene mize, zato jim je medeni zajtrk še bolj teknil.

S sodelovanjem strokovnih delavk prispevek pripravila Karmen Praznik

mde