Pustni čas je vesel in šegav, vendar v sebi nosi tudi zgodovinski pomen.

Pustni običaji in liki se ponekod ohranjajo že stoletja, prenašajo se iz generacije v generacijo. V Sloveniji imamo kar nekaj tradicionalnih pustnih likov, ki so nekaterim otrokom poznani, drugim spet ne.

Da bi bil letošnji pustni čas malo drugačen, ne samo rajalen, ampak tudi izobraževalen, smo otrokom predstavili tradicionalne pustne like, kot so kurenti s Ptuja, laufarji iz Cerknega in cerkniški pustni liki ter različne pustne običaje. Z otroki smo izdelali maske, ki krasijo stene pred igralnicami. Večinoma so to kurenti, ki so tudi sicer otrokom najbolj znani.

Zaradi trenutnih razmer kurentov nismo mogli povabiti na obisk, zato pa se je v avli na pustni torek vrtel posnetek Kurentovanja in ostalih tradicionalnih povork.

Norčavi dan so otroci nekaterih oddelkov obogatili tudi s peko slastnih pustnih dobrot, da je zadišalo po celotnem vrtcu. Seveda nismo pozabili receptov deliti in gotovo je zadišalo tudi v marsikaterem domu.

PUST je bil letos zaradi specifične situacije malce drugačen kot pretekla leta. Za vzdušje je bilo, kot običajno, poskrbljeno že z samo okrasitvijo avle, glavni akterji pa so bili seveda otroci.

Na ta dan smo sicer tradicionalno organizirali skupno pustno rajanje v avli, zaradi epidemioloških omejitev pa smo letos le-to preselili v oddelke. Kljub vsemu je bil to čas zabave, plesa, norčavosti ter razigranih in veselih maškar, ki so se posladkale s slastnimi krofi.

S svojo ustvarjalnostjo, razigranostjo in dobro voljo pa le upamo, da smo uspeli pregnati zimo in priklicati pomlad.

 

Pripravili: Lubenici Alenka Lužar in Lea Ketiš

V spodnji povezavi si lahko ogledate več dogajanja tega tedna:

https://photos.app.goo.gl/gVXfNfSNJwHK6Woo7